Tillverkningsprocess

Tillverkning utan genvägar

Att pellets är en förnybar energikälla från träråvara som binder koldioxid medan den växer är ingen nyhet. Att råvaran dessutom växer i Sverige gör pellets till en produkt med enorm potential när många letar efter ersättningsprodukter för till exempel gas, kol och olja. Pellets är dessutom ett ekonomiskt alternativ för att värma upp ett hushåll.

Två extra steg som gör skillnad

Men visste du att det är skillnad på pellets och pellets?
Vi arbetar hela tiden för att vår pellets ska vara så jämn i kvalitén som möjligt.
Vår tillverkningsprocess skiljer sig också från många andra tillverkares.
Vi tar inga genvägar, och vår tillverkning kostar väsentligt mer än många andras men det är det som krävs för att få den här kvaliteten.

Hur går då tillverkningen till?

Vi är mycket noga med att ha exakt rätt blandning av tall och gran i pelletsen.
Spånet blandas, mals ner och sedan tillsätts stärkelse, ånga och eventuellt vatten för att få rätt konsistens och fukthalt.
Att tillsätta ånga och stärkelse är två extrasteg som vissa tillverkare hoppar över, men som gör att pelletsen blir mindre smulig och förbränningen mer effektiv.

De extra stegen under tillverkningen gör att pelletsen smular mindre.

 

 

– Vi kontrollerar produkten minst en gång i timmen. Trä är ju ett levande material och vi vill hela tiden hitta jämnheten i kvaliteten. Det sitter i väggarna här, alla bryr sig och har den rätta känslan annars skulle vi inte kunna nå det här resultatet. De extra stegen i processen kan också förlänga livslängden på kundernas pelletspannor eftersom det blir mindre smul i skruven som matar fram pellets till brännaren. Stockhorvan Trä & Pellets gör också hembesök hos sina nya kunder och hjälper dem att ställa in pannan rätt för maximal effekt.

– De flesta av våra kunder har märkt att det kostar mer att välja ett billigare alternativ eftersom man måste mata in mer pellets för att få samma effekt. Stockhorvan Trä & Pellets säljer pellets på pall till både återförsäljare och privatkunder. Dessutom kan man sälja pellets på bulk till kunder som inte vill bära säckar och fylla på pellets i pannan själva. – Köper man på bulk blir det ju väldigt enkelt att ha en pelletspanna hemma.

 

Pelletsen packeteras i säckar. Man kan också köpa pellets på bulk.

 

Förnybar energilösning

Så långt det är möjligt använder sig Stockhorvan Trä & Pellets av kutterspån från närområdet. Att värna om miljön är viktigt för företaget, och man nöjer sig inte med att pellets är en miljösmart energikälla, utan kör också bland annat med eltruckar och har planer på att satsa på solenergi. – Det är inte bara en ekonomisk fråga, eftersom vi är en del av den förnybara energilösningen är det helt rätt att vi producerar vår egen el och blir ännu mer klimatneutrala.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår